Hallikiipeilyn 10 käskyä

Kiipeilijöiden määrä on lisääntynyt huimasti ja medioista tuuttaa kiipeilyä. Kiipeilijät ovat pääasiassa rentoa porukkaa, tykkäävät keskustella reiteistä, probleemista sekä betasta ja kannustavat toisiaan greidiin katsomatta.

Olen itsekin opetellut kirjoitettuja ja kirjoittamattomia sääntöjä välillä kantapään kautta. Mutta mikä on sisäkiipeilyssä ok ja mikä ei? Osa koskee köysittelyä, osa boulderia, osa molempia. Voit kommentoida loppuun, jos jotain jäi puuttumaan. Ja toki odotamme kaikkien omia noloja paljastuksia :)

HALLIKIIPEILYN 10 KÄSKYÄ


Älä kiipeä ilman paitaa tai lyhyillä shortseilla
Ilman paitaa kiipeileminen oli kai ihan normi juttu joskus vuosia sitten, näin olen kuullut. Mut maailma muuttuu ja ilman paitaa kiipeäminen kirkuu "katsokaa minua!". Noloksi homma menee, kun paidaton pitää pipoa päässä. Lyhyet shortsit on sama juttu: ihan kanssakiipeilijöiden mielenterveyden vuoksi valitse tarpeeksi pitkä lahjepituus, emme halua vilahteluja. Noin muutoin ulkoisella habituksella ei ole niin väliä, kunhan on mukava liikkua.

Älä keuli
Älä keuli greideillä. Keuliminen lähinnä ärsyttää kanssakiipeilijöitä - heidän ei tarvitse tietää että juuri sinä kiipesit juuri sen ja sen greidin. Myös reittisuosittelujen ja betan antaminen kysymättä saatetaan tilanteesta riippuen tulkita keulimiseksi. Voit heittää yläfemman varmistajasi kanssa tai kiittää reitintekijää kivasta kiikusta, mutta älä keuli.

Lue reitti
Katso ensin kuinka reitti kulkee ja varmista, ettei reitti risteä muiden reittien kanssa joilla kiipeillään. Sillä joka lähti reitille ensin, on oikeus kiivetä reitti rauhassa loppuun asti. Kaikki varmaan tietää paljonko ketuttaa, kun yht'äkkiä huomaat kaverin alla ja joudut odottamaan ja pahimmassa tapauksessa joudut luovuttamaan niin omasi kuin toisen turvallisuuden takia.

Älä astu köyden päälle
Niin itsestään selvältä kuin asia kuulostaakin, köysientallojia halleilla riittää. Älä tallo toisen köyttä!

Älä betaspreijaa
Älä neuvo muita kiipeilijöitä, äläkä jaa betaa silloin kun kiipeilijä on seinällä. Etenkään kysymättä. Jos haluat antaa tipsejä, kannattaa kysyä "voinko antaa vinkin?". Eksessiivinen betaspreijaus ärsyttää. Ethän halua vaikuttaa kaikkitietävältä?

Älä downgreidaa / upgreidaa
Reitit ja ihmiset ovat yksilöllisiä ja toisille joku reitti on helpompi tai vaikeempi kuin toisille. Älä nosta itseäsi jalustalle downgreidaamalla reittejä äänekkäästi. Jos reitti on napakka juuri sinulle, niin se on napakka - ei kuitenkaan riittävä syy nostaa greidiä.

Jonota ja anna toisille vuoro
Ruuhka-aikoina halleilla saa joskus jonottaa reiteille. Pidä huoli ettet etuile ja anna toisillekin vuoro. Olet ehkä innokas ratkaisemaan boulderprobleeman, mutta älä tunge reitille heti edellisen yrkän jälkeen - tarkista ensin olisiko linjalle muitakin halukkaita ja pidä huilitauko. Reittien varaaminen, boulderissa hinkkaaminen ja köysitellessä doggaaminen, ovat töykeää muita vuoroaan odottavia kohtaan. Projektoi hiljaisina aikoina tai tee se lyhyemmissä pätkissä - älä varaa reittejä. Koskee myös kestävyyssessioita.

Älä kiipeä toisen naamalle
Kiipeilijöitä on eritasoisia, mutta omaa erinomaisuutta ei tarvitse korostaa sillä, että käyt naaman edessä lämppäämässä toisen projektilla.

Valvo lapsiasi
Kiipeilyhalli ei ole päiväkoti. Valvo ja ohjeista lapsillesi käytössäännöt. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin boulderpatjoilla villinä juoksevat lapset. Kukaan ei halua tippua toppikahvalta kersasi päälle.

Älä roudaa hallille rensseleitä
Älä kiipeä lehmis, prusik tai muut rensselit valjaissasi. Äläkä boulderoi valjaat päällä. Se nyt vaan ei kuulu asiaan.


Omat mokat
Onhan niitä. Muutama mieleenpainunut juttu:

Erään kerran boulderoidessa sisällä kiinnitin huomioni mielenkiintoiseen projektiin, jota kolme henkilöä hinkkasivat pääsemättä alkumuuvia pidemmälle. Reitti näytti itselleni napakalta ja greidauskin oli yläkanttiin. Totesin kavereille "onpa mielenkiintoinen projekti" ja nykäsin reitin ylös vaivattomasti ekalla yrkällä - toisten naamalle. Hämmästyin itsekin, menin noloksi ja puikkelehdin vähin äänin muille probleemille.

Aloittaessani kiipeilyharrastuksen pidin jonkin aikaa mukana lehmistä sisällä. Hieman ekan kurssin jälkeen joku kokeneempi kiipeilijä neuvoi, että kannattaa pitää lehmistä, sen voi halutessa klipata jatkoon kunnon lepoa varten, kuten hän itsekin teki. En tiedä mistä puskista tämä neuvo tuli, sillä en ole sen koommin nähnyt kenenkään tekevän niin. Muutamia kertoja tuli roikuttua lehmiksellä jatkossa, kunnes tajusin, ettei kukaan tee niin. Noloa? Siis häpeän-silmät-päästä noloa!

Hetkiä.

Kommentit

  1. Hyvin summattu. Ja toi lehmis, ihana :)

    Paljoa asiaa, itsekään en voi sanoa olevani syytön kaikkiin kohtiin. Sitä tulee hehkutettua joitain nousua (vaikka vaan projektointia), jotenkin ei vaan osaa piilottaa sitä iloa, kun huomaa ylittäneen itsensä. Täytyy vain toivoa, että kukaan erehdy luulemaan omaa iloani ylimielisyydeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo häpeästä päästy sen verran yli, että nyt voi tolle lehmikselle jo nauraa :D

      Toi keuliminen onkin vähän häilyvä käsite - tottakai pitää iloita hyvistä suorituksista ja muutkin yleensä iloitsee, kun joku tekee hyvän suokin. Se onkin kiipeilyssä hienoa, että toisen hyvä suoritus ei oo muilta pois: jokainen kisailee lähinnä itsensä kanssa. Ja omia onnistumisia voi tuttujen kanssa tietenkin jakaa. Kerran Konalassa tuntemattomassa porukassa väännettiin tosi tiukkaa ja erikoista boulderia ja kun lopulta yksi sen pääsi, niin annettiin hirveet aplodit :) Vaikka olikin vaan sisäreitti kyseessä.

      Oon varmaan tehny ihan kaikkea mitä tohon listasin, paitsi kiivenny ilman paitaa (tai ihan lyhyillä shortseilla), paitsi ulkona. Mut se on menny auringonoton piikkiin ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit