Aamun tähtihetki: gluteeniton brownie ilman sokeria

En ole yleensä mikään makean ystävä, pidän enemmän suolaisesta, mutta myönnettäköön, että nämä browniet ovat ihania. Länsimaalaisten helmasynti on ahneus ja mässäily, ja sokerin ja pullamössön ahnehtiminen johtaa moniin terveysongelmiin ja ylipainoon. Se siitä saarnasta, mutta mainostetaan tähän vielä, että tällä reseptillä tehdyssä yhdessä browniessa on noin 140 kCal; 9 g proteiinia, 10 g hiilareita ja 7 g rasvaa. Käytin Green & Black's 85% tummaa luomusuklaata ja kannattaa huomioida, että monissa muissa tummissa suklaissa on huomattavasti enemmän sokeria kuin tässä suklaassa. Vertailun vuoksi tavallisessa browniessa voi olla yli 400 kCal (5 g P / 38 g H / 27g R)! Hyvää voi tehdä ja hyvästä voi nauttia myös terveellä tavalla.


Ensimmäiseen satsiin taisi tulla liikaa hunajaa ja kaakaojauhetta, kun en ole oikein koskaan malttanut mitata ainesosia huolella, ja lopputulos olikin turhan äitelä. Annoin brownieille kuitenkin toisen mahdollisuuden - olinhan jo kaupasta ostanut toistakin satsia varten purkin mustapapuja ja levyn luomusuklaata. Ja joulunvietosta kotiin palattuamme jääkaappimme ammotti tyhjyyttään, mutta en halunnut lähteä ruokakauppaan. Niinpä pyöräytin hieman alkuperäisestä mukautetulla ohjeella satsin sokerittomia, jauhottomia, gluteenittomia ja proteiinirikkaita brownieita eli kotoisammin suklaaneliöitä.



12 ihanaa brownieta
3/4 dl mustikoita (tuore tai pakaste)
1 prk (265 g) mustapapuja (ilman lientä)
3 rkl kaurahiutaleita
2 reilua rkl herneproteiinia
2 kananmunaa
1/3 dl rypsiöljyä tai sulaa voita
1/2 dl kukkaishunajaa
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

50 g tummaa suklaata

Lämmitä mustikoita vesihauteessa (hanakuuma riittää) ja sekoittele haarukalla, kunnes ne soseutuvat. Lisää kulhoon kaikki aineet lukuun ottamatta suklaata. Sauvasekoita tai blenderöi tasaiseksi. Pilko tumma suklaa paloiksi ja sekoita taikinan joukkoon. Tässä vaiheessa surautin blenderin pulse-toiminnolla vielä muutaman kerran. Voitele uunivuoka (noin 20x25 cm), kaada taikina vuokaan ja tasoita kevyesti esim. lusikalla.

Paista 175 asteisessa uunissa (itse käytin kiertoilmalla 150 asteessa) noin 30 minuuttia tai kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna jäähtyä, koristele, leikkaa sopiviksi paloiksi ja nauti!

Kommentit

  1. Ah, tämä resepti on ollut jo tovin omalla pitää kokeilla -listalla, mustapavut on jo kaapissa odottamassa.

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä todella hyvältä! Ymmärrän myös sitä, että nämä maistuvat makealle, jos on tottunut terveellisempiin herkkuihin - tämä on itselleni enemmän sellainen "vierasresepti", jota teen usein terveysherkkuihin tottumattomille makuaisteille :) Itselleni vedän yleensä hieman karummalla, ainoastaan kypsällä banaanilla ja parilla taatelilla makeutetulla versiolla.

    Kiva lisä tuo herneprotsku, pitääpä kokeilla joku kerta kun omasta leivontakaapistakin sitä löytyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin miettinyt juuri tuota, että onnistuiskohan tämä myös banaanista tehtynä - pitääpä siis kokeilla! En ole viitsinyt tehdä tätä montaa kertaa, vaikka onhan tuo terveellinen (ja parempi jos vaihtaa sen hunajan banskuun) ja hyvät makrotkin, mutta se on niin hyvää, että sitä tulee syötyä ihan liikaa! Tein työpaikalla hieman miedommasta suklaasta (70%) ja todella moni pyysi ohjeen: täydellinen menestys! :)

      Olet Pipsa mun ruoka-idoli :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit