Pannuja, pannuja, lisää pannuja!

Kuolema on tuntunut olevan kintereilläni heti kun jalka irtoaa maasta. Eihän se oikeasti ole ollut, mutta puhun siis jälleen kerran putoamisesta ja putoamisen pelosta. Aihe on itselleni tietysti läheinen, koska olen kärsinyt järjettömästä putoamisen pelosta. Kaikki ne tutinat, jalan sheikkaamiset, hengityksen salpaava pelko. Aloittaessani kiipeilyn, puhutaan siis vielä sisäkiipeilystä, jähmetyin boulderoidessa viimeistään seinän puoliväliin, siis jalat ehkä 1-1,5 metriä maasta, ja siksi inhosin boulderointia. Eikä yläköydellä homma sujunut sen paremmin liidaamisesta puhumattakaan.

Vielä viime vuonnakin koin satunnaisia lamaavia kauhunsekaisia pelkotiloja. Italiassa lähdin urheasti liidaamaan erään trädimultipitchsläbin ekaa pitsiä. Helppoa UIAA 4 släbiä (släbi ja helppo eivät mun mielestä kuulu samaan lauseeseen, aivan kuten släbi ja trädikään eivät kuuluisi). Sanoin Heikille, että jos pää ei kestä kiipeän sitten alas tai poikkaroin läheiseen pöpelikköön. 10 metriä kiivettyäni jähmetyin. Totaalinen paralyysi. Ensimmäinen pultti kiilteli viiden metrin päässä. Helpot viisi metriä. Alas en pystynyt kiipeämään, enkä liioin poikkaroimaankaan. Seisoin siinä släbillä, eivätkä jalat totelleet. Ei hemmetti, mitä mä teen?

Nopeasti tehtiin päätös, että Heikki kiipeää ekalle pultille. Siinä lennossa Heikki poimi valjailtani räkin ja hipsutteli pultille. Laitoin köyden varmistukseen ja Heikki jatkoi ekalle ankkurille. Voin muuten kertoa, että varmistaminen tasapainoilemalla släbillä ei ole ihan helppoa ja siinä saa vielä varoa, ettei nykäise liidaajaa kalliolta nojaamalla vahingossa köyteen. 60 metriä, yksi pultti ja kaksi piissiä. Jäätävää horroria. Ai niin, tän varmisettavuus oli topossa R2+ eli 2 ja 3 väliltä: (R2) fairly easy to protect --- potential length of fall: some meters ja (R3) Difficult to protect --- Potential length of fall until 7-8 meters. Esitän tähän kyllä eriävän mielipiteen. Ehkä olen nössö, mut mieluiten olenkin nössö, terve ja hengissä.

Voimakkaiden pelkojen vuoksi jouduin varhaisessa vaiheessa tekemään päätöksen, että joko kohtaan pelkoni ja työstän mentaalipuoltani tai lopetan kiipeilyn. Luovuttaminen ei ole mun tapaista. Enhän mä voi olla niin luuseri, etten pystyisi kiipeilemään? Itse asiassa niille, joiden pelot eivät ole yhtä voimakkaita, voi pelon kohtaaminen olla paljon vaikeampaa: pelkojen kohtaamista voi väistellä pitkäänkin tekemättä asialle mitään. Reittejä voi työstää doggaamalla tai yläköydellä, sisällä kurkottaen klippaaminenkaan ei ole harvinainen näky, ja liidaaminen sujuu ainoastaan silloin, kun reitti on ennestään tuttu tai selkeästi oman taitotason alapuolella. Pelko tai jännittäminen vaikuttaa jatkuvasti kiipeilyyn, se kuluttaa paljon energiaa, tekee liikkumisesta jäykkää ja kankeaa. Se rakentaa henkisen muurin. Jatkuva jännittäminen myös hidastaa kehittymistä ja aiheuttaa turhautumisia.

Väliin vähän kiipeilyporkkua. Tähtireitti Flakes of wrath 5.9, Wall Street, Utah.

Mitä enemmän olen työstänyt mentaalipuoltani ja karistanut putoamisen pelkoani sitä selkeämmin näen kuinka moni kokenutkin ja teknisesti taitava kiipeilijä kärsii putoamisen pelosta. Näen heissä pelon selvemmin mitä itsessäni näin, ihan siitä syystä, etten näe itseäni ulkopuolisen silmin. On harmillista nähdä, kuinka monen taitavan kiipeilijän potentiaali ei nouse kukoistukseensa tästä syystä. Ihminen on käyttämättömän potentiaalin ilmentymä.

Putoamisen pelkoon on edelleen vain yksi lääke: putoaminen. Ja se on tehokas lääke se. Toki yllä kertomaani Italiassa tapahtuneeseen päänhajoamiseen ei putoamistreenistä ollut apua: eihän mulla ollut mitään mihin pudota, paitsi maa 10 metriä alapuolella. Joka tapauksessa pääkopan hajoaminen tiukassa paikassa voi olla huono juttu. Vaikeusaste reitillä oli jotain sellasta, että sitä pystyis kiipeämään unissaankin. Onnistuin kyllä liidaamaan reitiltä myöhemmin yhden pitsin, jossa romppeita sai sentään 5-7 metrin välein. Pienten pakittelujen (ylös-alas-ylös-alas-ylös) ja seinällä käytyjen henkisten kehityskeskustelujen jälkeen onnistuin kokoamaan itseni ja pääni ja lopulta ihan liekeissä nousin reilu 30-metrisen pitsin. Mulla menee muutenkin usein ulkona ainakin pari köyttä ennenkuin kropan lisäksi pääkoppakin lämpenee. Kun pää on lämmennyt, on Heikki monesti todennut että huhhuh, en olis kyllä ite tota uskaltanut kiivetä! Mut monesti se on niin, että liidissä on ihan eri psyyke kun kakkostellessa. Ja siksi just liidaaminen on niin hienoa.

Harjoittele siis putoamista liidissä. Ensin pultti vyötäröllä, sitten polvista ja lopulta nilkoista. Kun pannuttamiseen alkaa tottumaan, ota liidipudotuksia liikkeestä. Jos pidättäytyy passiivisessa köyteen pudottautumisessa, siitä saattaa tulla ratkaisumalli tiukkaan paikkaan aivan kuten jatkoista repimisestä saattaa tulla. Sen sijaan, että uskaltaisi tehdä liidissä vaikeita muuveja, jotka todennäköisemmin epäonnistuvat kuin onnistuvat, kiipeilijä mieluummin hyppää köyteen huilimaan ja miettimään kuin tippuu muuvista. Tällaisen ratkaisumallin omaksuminen saattaa myös haitata kiipeilyn taktisten ratkaisujen ja lepopaikkojen löytämisen oppimista ja sitä, että oppisi rentoutumaan ja fokusoitumaan tiukassa paikassa. Ja oikeastaan tällaiseen ratkaisumalliin taipuva kärsii edelleen putoamisen pelosta, aivan kuten sellainenkin, joka tarvittaessa uskaltaa tiputtautua köyteen, mutta ei uskalla ottaa riskiä, että putoaminen olisi hallitsematon tai yllättävä silloin, kun pudotus ei kuitenkaan olisi vaarallinen.

Putoamisen pelko ei lähde sillä, että ottaa isot pannut kerran viikossa tai kuussa. Pannuttamisen pitää olla osa kiipeilyä jokaisella kiipeilykerralla. Silloin ei "oteta tähän". Silloin tehdään muuvit loppuun asti huolimatta siitä onnistuuko vai epäonnistuuko, jaksaako vai ei jaksa, saako otteesta kiinni vai putoaako. Älä odota, että putoamisen pelko häviää itsestään. Se ei häviä. Kun seuraavan kerran kiipeät, vie se köysi ylös ihan itse; liidaa ja pannuta!

Pannulaskuri 2014: 54

Kommentit

  1. Erittäin hyviä pointteja. Tippumista pitäsi kyllä harjoitella ihan erikseen ja usein. Itsellä ainakin "unohtuu" tuo harjoittelu, kun on niin innoissaan hamuamassa toppeja, tai jotain. Ehkä se on todellakin vain pelkoa, muta minkä pelkoa, en tiedä. Joka tapauksessa täysin mentaalista!
    Pitäisi vain aina yrittää loppuun asti ja pudota, eikä tulla köyteen lepäämään. Mutta kuka muistuttaisi minua, kun ollaan siinä pisteessä, ettei pää enää anna kropan toimia...
    Kiitos, Maarit, tästä muistutuksesta! Tämä pitää myös kirjoittaa ylös ja pitää mukana kiipeillessä, ettei pitäydy perinteisessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Nora!

      Kiitos kommentista :)

      Kysymys on oikeastaan: haluatko kiivetä reittejä, jotka pystyt toppaamaan vai reittejä, jotka kehittää sua? Mä yritän pitää pääpainon siellä jälkimmäisessä vaihtoehdossa, vaikka onhan se kivaa välillä kruisailla ja topatakin jotain puhtaasti. Oma mittarini on, että mun pitää uskaltaa (sisällä) dynota jatko nilkoissa. Sillon jännitystasot on aika sopivat, eikä liidaaminen pelota turhan paljon.

      Putoamisen treenaaminen vaatii sitä, että lähtee pois sieltä mukavuusalueelta. On mukavampi huilata, "ottaa tähän", kun ei tarvii kiivetä takas ylös siihen kohtaan, jossa jerkku loppui. On mukavampi huilata, eikä ottaa pannuja, koska pannuttaminen jännittää. On paljon mukavuussyitä, miksi ei pannuttaisi. Mut kumpi on oman kehityksen kannalta parempi vaihtoehto pitkässä juoksussa?

      Mun mielestä on hyvä strategia on kirjallinen suunnitelma ja sen mukaisesti eteneminen. Mä itse pidän tota pannulaskuria tukkikirjanpitona (keskimäärin 4 pannua per kiipeilysessio, laskuriin en merkkaa mitään pikkupannuja, joten tuo luku on oikeasti paljon isompi). Putoamistreeni on todella tehokasta, suosittelen!

      Poista
    2. Kyllä, se on kyse juurikin siitä, että haluaako kehittyä. Just mieheni kanssa puhuttiin, että kaikista eniten ottaa päähän se, ettei sitten kuitenkaan yrittänyt ja "uskaltanut" onnistua ja samalla kehittynyt taas askelta eteenpäin.
      Me kirjataan aika tarkkaan kiipeilyt ylös, koska halutaan seurata kehittymistä. Kaikkihan siis tosiaan lähtee siitä, että halutaan kehittyä ja sit ävarten on oikein tehty kirjallinen ohjelmakin. (Noudattaa Antonin rytmitystä, taidatte nyt olla siinä valmennuksessa?) Pitää lisätä tuohon taulukkoon nuo kunnon pannut ja niitä on tultava joka kerta. Onhan niitä onneksi tullutkin, ettei ihan nollasta tarvitse lähteä.

      Tsemppiä treeneihin, voin tulla moikkaamaan ens kerralla, kun ollaan samaan aikaan Salmisaaressa. :)

      Poista
    3. Tsemppiä ja kiipeilyiloa sinnekin :)

      Poista
  2. kyllä se on just näin, ja oli sitten kyse sportista tai trädistä niin se rentous piissien päällä on todella ratkaisevassa asemassa. mikään voima tai endurance ei riitä siihen todelliseen personal bestiin, jos puristaa liikaa. mulla on jokakeväinen ongelma vaihtaa "jää"moodista semmoseen sporttiaggroon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit